snuza andningslarm

Snuza

Snuza

Snuza är mobila andningslarm för spädbarn som fästes direkt på barnets blöja eller byxa och kan användas oavsett var barnet sover. Inga sladdar eller eluttag behövs. 

Snuza HeroMD är världens första medicintekniskt certifierade mobila andningslarm för spädbarn. Om Snuza HeroMD inte registrerar rörelser under 15 sekunder, om andningsrörelserna är svaga eller oregelbundna, vibrerar Snuza för att aktivera barnet och ljudlarm ljuder.

Snuza Pico är det nya smarta mobila andningslarmet där övervakning sker via en smart phone eller platta. Snuza Pico vibrerar efter 15 sek utan registrerade rörelser för att aktivera barnet och om inga rörelser registreras under 20 sek ljuder larmet. 

Hur används Snuza HeroMD

Hur används Snuza HeroMD

Snuza HeroMD är mycket enkel att använda. Tryck på ON-knappen, lägg larmet på en plan yta och låt det ligga utan att röra det medan Snuza utför sina självtester. När Snuza signalerar att den är klar med självtesterna, tar från några sekunder upp till en minut, snäpper du fast larmet på barnets blöja och den börjar direkt att övervaka rörelserna.

Varje rörelse som Snuza HeroMD registrerar visas genom ett grönt blink i indikatorlampan.

Om rörelser uteblir i 15 sekunder vibrerar Snuza HeroMD för att få igång barnet. Om inga rörelser registreras under de kommande 5 sekunderna larmar Snuza HeroMD. Om Snuza HeroMD har vibrerat vid tre tillfällen för att aktivera barnet larmar Snuza HeroMD dig för att informera om att ditt barns rörelser har upphört i 15 sekunder vid tre tillfällen.

Om andningsrörelserna är svaga eller färre än åtta per minut larmar också Snuza HeroMD.

Läs mer om Snuza Hero MD. 

Bra att veta om Snuza HeroMD

Bra att veta om Snuza HeroMD

Snuza HeroMD är ett 100% mobilt rörelselarm -det följer ditt barn vart det än är. Kan användas i barnets säng, vagnen, i babyskyddet eller var än barnet sover. Tänk dock på att Snuza inte blir tillförlitligt om det förekommer yttre rörelser, t ex från en vagn i rörelse. 

Snuza HeroMD avger ljudlarm om inga rörelser registreras under 20 sekunder eller om färre än 8 andningsrörelser registreras per minut. Dessutom vibrerar den för att aktivera barnet om inga rörelser registreras under 15 sekunder.

Snuza HeroMD kan användas även för prematurfödda barn.

Utbytbart batteri – batteriet som sitter i räcker i cirka ett halvår vid normal användning och kan sedan bytas ut.

Liten och behändig – Snuza HeroMD är endast 65 mm långa och 45 mm breda, de ryms i din handflata.

Väger endast 31 gram – så små att barnet inte märker dem.

Ljudlarm - 85 dBm vid 10 cm.

Funktion    Snuza HeroMD "Under madrassen"-larm
Rörelseövervakning Ja  Ja
Mobil, kan användas överallt    Ja Nej
Vibrerar för att få igång barnet    Ja Nej 
Inga sladdar eller elutttag krävs Ja Nej 

Snuza HeroMD är medicintekniskt certifierad. Den är avsedd för användning under säkra förhållanden och måste användas på ett ansvarsfullt sätt och i enlighet med de detaljerade anvisningarna i medföljande instruktionsbok.

Frågor och svar om Snuza

Vanliga frågor om Snuza HeroMD

Hur skiljer sig Snuza andningslarm från "under madrassen"-larm?
Snuza HeroMD övervakar barnet oavsett var barnet är. Snuza fungerar lika bra om barnet sover i vagnen, babyskyddet eller i en tillfällig säng. Tänk dock på att Snuza inte blir tillförlitligt om det förkommer yttre rörelser, t ex från en vagn i rörelse. 

Jag använder ett ”under madrassen”-andningslarm som falsklarmar. Hur vet jag att Snuza inte kommer att göra det?
Snuza HeroMD övervakar barnets mage direkt, området där andningsrörelser tydligast märks. Därför är Snuza bättre på att uppmärksamma dessa rörelser än "under madrassen"-andningslarm. Det innebär att falska larm drastiskt minskar. Med "under madrassen"-larm kan barnet under natten förflytta sig utanför sensormadrassen, vilket leder till falsklarm. Detta kommer inte att ske med Snuza eftersom den sitter direkt på blöjan.

Hur fungerar Snuza HeroMD?
Svar: När du har satt igång Snuza och snäppt fast den på blöjan kommer den omedelbart att börja övervaka rörelser. Om all rörelse skulle upphöra under efter 15 sek börjar Snuza HeroMD vibrera för att aktivera barnets andning och om vibrationen inte får igång barnet avges ljudlarm efter ytterligare 5 sek, dvs totalt 20 sek utan rörelser.

Hur överför Snuza ljudet?
Snuza HeroMD sänder inte ljud. Faktum är att de inte överför någon radiofrekvens alls och därmed finns ingen risk för radiofrekvent strålning. Det enda som Snuza HeroMD avger är ljud (från larmet) och ljus (från indikator LED), vilket gör den extremt säker att använda på barn. Om du vill överföra ljud till ett annat rum i huset rekommenderar vi att du placerar en vanlig babyvakt brevid barnet. Om Snuza HeroMD larmar agerar den elektroniska babyvakten och för över ljudet. Givetvis måste du försäkra dig om att babyvakten fungerar korrekt.

Är det svårt att använda Snuza HeroMD?
Det är mycket enkelt. Bara sätt på larmet, låt det ligga plant utan att röra det medan självtesterna utförs, snäpp fast på blöjan och Snuza HeroMD påbörjar övervakningen.

Kan jag använda Snuza HeroMD med tygblöjor?
Ja. Om tygblöjan är för tjock för Snuzas infästning går det bra att fästa Snuza HeroMD i byxorna. Försäkra dig om att den mjuka toppen har kroppskontakt. Du kan behöva fästa Snuza en aning åt ena sidan för att säkerställa maximal kroppskontakt.

Är larmet i kontakt med barnet?
Snuza HeroMD fästs på blöjan och sensorn sitter i den blålila mjuka spetsen på Snuza. Sensorn måste ligga emot barnets mage vid naveln. Det går bra att använda ett tunt lager av kläder, t ex en body, mellan sensorn och huden.

Kan Snuza användas på en baby som sover på mage?
Snuza HeroMD bygger på rörelse i området där sensorn är placerad, dvs magen. När barnet sover på rygg (vilket rekommenderas av Världshälsoorganisationen för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd) är rörelsesensorn så nära magen som möjligt där andningsrörelser enklast och tydligas registreras. Om barnet sover på mage är magens andningsrörelser begränsade på grund av madrassen. Mer rörelse sker istället på sidorna. Om barnet ska sova på mage måste Snuza därmed placeras i sidan där andningsrörelse tydligast kan registreras. Det finns en ökad risk för falsklarm vid denna placering men efter några försök hittar du troligtvis en bra placering som fungerar för ditt barn som sover på mage och du kan då få en tillfredställande övervakning av andningsrörelser. Tänk på att om din baby sover på mage med Snuza placerad på magen kan larmljudet dämpas och det blir nödvändigt att komplettera användningen med en elektronisk babyvakt som förstärker ljudet och gör att du hör larmet tydligt.

Kan Snuza användas på resa?
Ja, här skiljer sig Snuza från andra andningslarm. Eftersom Snuza inte behöver något eluttag eller sladdar (det är batteridrivet) kan Snuza användas överallt där du och ditt barn är.

Upp till vilken ålder rekommenderas Snuza HeroMD?
Rekommendationen är att Snuza HeroMD används tills barnet fyller 1 år.

Kan Snuza HeroMD användas igen?
Ja. Batteriet räcker till cirka ett halvårs användning (kan variera). Batteriet kan sedan bytas ut och Snuza HeroMD kan användas igen.

Hur byter jag batteriet?
Köp ett nytt Snuza-batteri hos din Snuza-återförsäljare. Ta bort batteriluckan och ta ur det gamla batteriet och lämna i batteriåtervinningen. Sätt i det nya batteriet och sätt tillbaka batteriluckan, därefter sättar du på, stänger av och sätter på din Snuza för att bekräfta batteribytet.

Är Snuza HeroMD laddningsbar?
Batteriet i Snuza HeroMD är inte laddningsbart men kan bytas. Batteriet räcker ca 6 månader (kan variera) från första användningstillfället och därefter kan det bytas. OBS! Batteriet kan ta slut fortare eller räcka längre beroende på användning och mängden larm/falsklarm/tester. En batteriindikator varnar när det börjar bli dags att byta batteri.

Är Snuza HeroMD säkra?
Absolut! Snuza Hero MD är medicintekniskt certifierat, drivs med ett litet batteri, avger ingen strålning och har inga biverkningar.

Användartips

Användartips

Sensorn i Snuza Hero MD sitter i den blålila spetsen på Snuza HeroMD. Denna del måste alltid vara i kontakt med barnets mage. Om sensorn förlorar kontakten kommer Snuza att larma.
Tips för att undvika falsklarm:

  • Använd rätt storlek på blöja. En för stor blöja sitter för löst runt barnets mage och gör att Snuzas sensor tappar kontakten med magen.
  • Vik överdelen på blöjan där Snuza ska fästas dubbelt för att göra den stadigare så att Snuza sitter bättre.
  • Justera blöjan så att den sitter stadigt runt barnets mage.
  • Se till att Snuza sitter fast ordentligt och helt neddragen så långt det går i spännet.
  • Försäkra dig om att sensorn (den färgade mjuka spetsen på Snuza) är i direkt kontakt med barnets mage.

Klädsel

Snuza HeroMD kan fästas på midjebandet av ett par tunna mjuka byxor så länge sensorn är i direkt kontakt med barnets mage. Det går bra att använda ett tunt lager kläder, t ex en body, mellan Snuza och barnets hud.

För mycket kläder göra att larmet inte får bra kontakt med magen och inte uppfattar andningsrörelserna vilket leder till falsklarm. Försäkra dig om att larmet hörs ordentligt om barnet har extra kläder, filt, täcken eller dylikt utanpå.

Vi rekommenderar alla föräldrar att gå kurs och lära sig Hjärt- och lungräddning. Kurser hålls bland annat av Röda Korset och HLR-rådet.

Läs mer om Snuza Hero MD.
Läs mer om Snuza Pico. 

Sömnråd

Sömnråd

WHO, Världshälsoorganisationen, rekommenderar att spädbarn sover på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Socialstyrelsen ger fyra viktiga råd:

  •     Låt spädbarn sova på rygg
  •     Avstå från att röka
  •     Amma om det är möjligt
  •     Se till att barnet är lagom varmt och kan röra sig

Forskningsresultat från en rad länder visar att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar när man lägger barnen på rygg istället för på mage när de ska sova. Sömn i ryggläge är säkrare än sömn i sidoläge, eftersom spädbarn kan rulla över från sida till mage. Barnet ska alltså sova på rygg redan från början och inte på magen eller sidan. Ur Socialstyrelsens broschyr ”Minska risken för plötslig spädbarnsdöd”, hela foldern finns att ladda ner.

 

Vad är plötslig spädbarnsdöd?

Det som händer är att barnet, som vanligen är mellan en och fyra månader gammalt, påträffas dött i sin säng. Dödsfallet inträffar så gott som alltid när barnet sover och kommer plötsligt och oväntat. Trots många års forskning vet man fortfarande inte säkert vad som är orsaken. Ett antagande är att barnet får ett andningsstopp, kanske på grund av luftvägshinder när det ligger med ansiktet nedåt. Detta leder i sin tur till att puls och syrenivå sjunker.

Normalt ska ett barn vakna och hämta sig, men ibland fungerar inte detta och barnet dör. Om barnet har utsatts för nikotin ökar risken. Ett annat antagande är att andningsstopp kan utlösas av att barnet blir för varmt, särskilt om det ligger på magen, om det ligger mellan föräldrarna i en trång säng eller om det är alltför påbyltat. Källa Socialstyrelsens broschyr ”Minska risken för plötslig spädbarnsdöd”.

Snuza Hero MD

Snuza Hero MD

Mobilt andningslarm med vibration

snu02
Snuza Pico

Snuza Pico

Mobilt rörelseslarm med vibration och Sleep Analytics

snu03